Nieuwbouw nieuws

Aanmelden Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwbouw? Meld u dan door middel van onderstaande knop aan voor de nieuwsbrief.

Documenten

Hieronder vind u beschikbare documenten van de nieuwbouw.

 

Verkorte PVE
Volledig PVE
Brochure

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 1
Nieuwsbrief 2
Nieuwsbrief 3
Nieuwsbrief 4
Nieuwsbrief 5
Nieuwsbrief 6

Vraag en aanbod – zon en afval

De hulp van de HvA 

In een eerdere nieuwsbrief meldden we al dat onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (Circulair Bouwen) ons helpen om het Schoterboshuis zo duurzaam mogelijk te maken. Onze vraag ishoe kunnen we verwarmen en koelen zonder fossiele brandstoffen te gebruikenDe HvA heeft twee antwoorden1. verminder de vraag met hulp van de zon en 2. regel het aanbod circulair met afval. Ed Melet (hoofddocent Circulair Bouwen) legt uit. 

Eerst de vraag.
Het Schoterboshuis gaat waarschijnlijk veel glas bevatten en wordt goed geïsoleerd. Zo’n situatie kan ertoe leiden dat het in de zomer veel te warm en in de winter veel te koud wordt. Airco’s en kachels moeten aan het werk. Dat kost bergen energie. Dat gaan wij dus niet doen. We gaan een ‘slimme’ gevel ontwerpen. Het gebouw wordt uitgerust met een zomer- en winterkleed. In de zomer gaan geïsoleerde luiken de glazen delen in de zuidgevel afdekken; in de winter juist die in de noordgevel. Zo komt in de winter de zonnewarmte optimaal binnen, terwijl deze in de zomermaanden juist wordt geweerd. Op die manier proberen we de vraag naar energie te drukken. Van het ‘winter- en zomer-klaar’ maken van de gevel wordt natuurlijk meteen een Scouting-evenement gemaakt! 

Dan het aanbod.
Organische reststromen (gft, maar ook alles wat in de wc terechtkomt) verdwijnen normaliter in de vuilniswagen of het riool. Dat is jammer, want de calorische waarde van dit materiaal is groot en je kunt er prachtig energie van maken. Wij doen op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden om de reststromen uit de directe omgeving van het Schoterbos (Artisklas, Stay Okay etc.) te gebruiken als energiebron. Het Schoterboshuis wordt een katalysator. In de ideale situatie wekken we voldoende energie op voor eigen gebruik en blijft er zelfs over voor distributie. Er blijft hoe dan ook nog compost over. Dat geven we weer terug aan de ‘leveranciers’ in de omgeving. Zo sluiten we de kringloop. De reststromen in het Schoterbosgebied hebben we inmiddels in kaart gebracht. Nu moeten we nog zoeken naar de beste techniek om deze zodanig te vergisten en te composteren dat er zoveel mogelijk energie vrijkomt. 

Laatste nieuwsbrief

Tijdlijn

Hieronder vind je binnenkort de gehele tijdlijn van het nieuwbouw traject.
Menu