Nieuwbouwnieuws

Aanmelden Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwbouw? Meld u dan door middel van onderstaande knop aan voor de nieuwsbrief.

Binnen 2 jaar op straat

Wij hebben van verhuurder H. Franciscusparochie in oprichting, te horen gekregen dat we het bijgebouw van de Mariakerk in de Eemstraat na 20 jaar moet verlaten. Het gebouw krijgt naar verwachting in 2024 een andere bestemming. Dat betekent dat onze ruim 200 leden van de vereniging een andere locatie nodig hebben om hun Scoutingspel te kunnen blijven spelen. De nieuwbouwplannen van de Scoutinggroep worden hiermee noodzaak in plaats van een langgekoesterde wens.

 

Vóór corona en de inflatieproblemen in Nederland zag het nieuwbouwplan er mooi en realistisch uit. Bouwkosten zijn nu fors duurder, banken haken daardoor af en daarmee komt het plan op losse schroeven te staan. De leden van Scouting Brigitta hebben daarom alle mogelijke fondsen aangeschreven. Maar door corona verleggen veel fondsen nu hun focus en vist de Scoutinggroep regelmatig achter het net. Bovendien kan de gemeente Haarlem door gebrek aan personeel de vergunningaanvraag niet in behandeling nemen en wordt er al meer dan een jaar gewacht op een eerste afspraak.

De groep heeft regelmatig contact met de parochie en we weten al langer dat we het gebouw op termijn moet gaan verlaten. “De parochie wil uiteraard ook plannen maken voor de toekomst en heeft daarom aangegeven dat wij tot medio 2024 kunnen blijven in de Eemstraat. Dat betekent ook dat wij nog maar twee schooljaren de tijd hebben om een nieuw onderkomen te bouwen. Tijd gaat snel en zonder nieuw gebouw kunnen we onze leden vanaf vijf jaar geen activiteiten meer bieden en onze vereniging opdoeken,” zegt Albert Jan Bloemendal, voorzitter van stichting Scouting Brigitta en beheerder van het gehuurde gebouw. Ondertussen heeft Scouting Brigitta de koers verlegt en is een nieuw plan in de maak. Een plan dat snel moet worden waargemaakt. Daarbij is alle hulp nodig. Individuen en organisaties die kennis en expertise willen delen kunnen contact opnemen via nieuwbouw@scoutingbrigitta.nl.

Sinds de jaren zestig kent de rooms-katholieke Kerk in Haarlem en omgeving een gestage neergang van het aantal leden. Daarom is enige tijd geleden een fusieproces gestart in Haarlem-Noord en omgeving, waarbij enkele parochies worden samengevoegd tot één parochie: de H. Franciscusparochie in oprichting. Onder andere de Mariakerk aan de Rijksstraatweg gaat een andere bestemming krijgen, evenals het bijgebouw aan de Eemstraat.

€ 25.000 van het Oranje Fonds

Wat een fantastisch nieuws, we krijgen € 25.000 van het Oranje Fonds! Met deze bijdrage komt de realisatie van het nieuwe clubhuis weer een stap dichterbij.

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Haarlems Dagblad 28-9-2020

Scouting Brigitta in Haarlem is toe aan een nieuw onderkomen en wil dat voornamelijk bouwen van tweedehands bouwmateriaal. Daartoe is een overeenkomst gesloten met GP Groot sloopwerken en saneringen. Het nieuwe Schoterboshuis in het Schoterbos moet begin 2023 gereed zijn.

 

„En dan knipt Máxima het lint door, al weet ze dat zelf nog niet”, lacht Albert Jan Bloemendal, voorzitter van Stichting Scouting Brigitta. GP Groot sloopwerken en saneringen gaat tweedehands bouwmateriaal verzamelen voor het nieuw te bouwen onderkomen in Haarlem-Noord waar overigens ook buurtbewoners gebruik van gaan maken.

Scouting Brigitta kiest nadrukkelijk voor een circulair en energieneutraal onderkomen. „Het mes snijdt aan twee kanten”, zegt Bloemendal. „Wij krijgen het bouwmateriaal dat we nodig hebben en GP Groot krijgt een prachtig uithangbord.” Ook GP Groot is enthousiast over de samenwerking. „We zetten hiermee duurzaam en circulair bouwen op de kaart. Dit is een prachtig voorbeeld van het soort maatschappelijke organisaties waar wij heel graag mee samenwerken”, meldt Bert de Vilder, senior projectleider bij GP Groot sloopwerken en saneringen.

GP Groot gaat materiaal verzamelen voor het nieuwe onderkomen van Scouting Brigitta
© Foto PR/Erik Boschman

,,Het wordt een ambitieus gebouw, duurzaam, circulair, natuur-inclusief en passend in het gerenoveerde park in Haarlem-Noord. Een gebouw bedoeld voor de hele buurt, dat kinderen en volwassenen inspireert, uitnodigt en verbindt. En waar de jonge vrijwilligers van de scoutinggroep meiden en jongens uitdagen in hun persoonlijke ontwikkeling met leuke en spannende activiteiten. Allemaal met een informele, uitnodigende uitstraling: een gebouw dat Haarlemmers enthousiast maakt’’, aldus de scoutingvereniging.

Materiaal verzamelen
Er is een zogenaamde oogstlijst – de lijst van bouwmaterialen die nodig zijn voor het nieuwe gebouw – opgesteld door architect Jack Deneke van Pluister & Deneke Architecten uit Haarlem. Het gaat daarbij in eerste instantie om materialen als toiletten, wasbakken, deuren en deurkrukken.

,,Binnenwerk dat vaak als eerste uit slooppanden wordt gehaald. Als dat nog schoon of schoon te maken is, dan kunnen wij het hergebruiken. Later wordt dan verder gekeken of er spullen als hout en dakbeschot beschikbaar komen.’’ Er staan al containers om al het materiaal op te slaan totdat de bouw daadwerkelijk kan beginnen.

,,We hebben ons ook aangesloten bij Cirkelstad Haarlem Kennemerland’’, zegt Bloemendal. ,,Dat heeft al heel veel opgeleverd. Via dat netwerk hebben we bijvoorbeeld bijna al het tegelwerk binnen, gekregen van een tegelhandel uit Hoofddorp. Op die manier probeer je steeds meer partijen aan boord te krijgen. Als er nog bedrijven zijn die op een of andere manier iets willen bijdragen, dan kunnen ze mailen naar nieuwbouw@scoutingbrigitta.nl.’’

Nog even terugkomend op Máxima die de opening zou moeten verrichten; Bloemendal roept dat weliswaar steeds als grap tegen mensen die vragen wanneer het nieuwe onderkomen klaar is, maar diep in zijn hart vindt hij het natuurlijk prachtig als dat werkelijkheid zou worden. ,,Dat zou echt de kers op de taart zijn’’, zegt hij.

Laatste nieuwsbrief

Vraag en aanbod – zon en afval

De hulp van de HvA 

In een eerdere nieuwsbrief meldden we al dat onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (Circulair Bouwen) ons helpen om het Schoterboshuis zo duurzaam mogelijk te maken. Onze vraag ishoe kunnen we verwarmen en koelen zonder fossiele brandstoffen te gebruikenDe HvA heeft twee antwoorden1. verminder de vraag met hulp van de zon en 2. regel het aanbod circulair met afval. Ed Melet (hoofddocent Circulair Bouwen) legt uit. 

Eerst de vraag.
Het Schoterboshuis gaat waarschijnlijk veel glas bevatten en wordt goed geïsoleerd. Zo’n situatie kan ertoe leiden dat het in de zomer veel te warm en in de winter veel te koud wordt. Airco’s en kachels moeten aan het werk. Dat kost bergen energie. Dat gaan wij dus niet doen. We gaan een ‘slimme’ gevel ontwerpen. Het gebouw wordt uitgerust met een zomer- en winterkleed. In de zomer gaan geïsoleerde luiken de glazen delen in de zuidgevel afdekken; in de winter juist die in de noordgevel. Zo komt in de winter de zonnewarmte optimaal binnen, terwijl deze in de zomermaanden juist wordt geweerd. Op die manier proberen we de vraag naar energie te drukken. Van het ‘winter- en zomer-klaar’ maken van de gevel wordt natuurlijk meteen een Scouting-evenement gemaakt! 

Dan het aanbod.
Organische reststromen (gft, maar ook alles wat in de wc terechtkomt) verdwijnen normaliter in de vuilniswagen of het riool. Dat is jammer, want de calorische waarde van dit materiaal is groot en je kunt er prachtig energie van maken. Wij doen op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden om de reststromen uit de directe omgeving van het Schoterbos (Artisklas, Stay Okay etc.) te gebruiken als energiebron. Het Schoterboshuis wordt een katalysator. In de ideale situatie wekken we voldoende energie op voor eigen gebruik en blijft er zelfs over voor distributie. Er blijft hoe dan ook nog compost over. Dat geven we weer terug aan de ‘leveranciers’ in de omgeving. Zo sluiten we de kringloop. De reststromen in het Schoterbosgebied hebben we inmiddels in kaart gebracht. Nu moeten we nog zoeken naar de beste techniek om deze zodanig te vergisten en te composteren dat er zoveel mogelijk energie vrijkomt.